Szemlélődő párbeszéd - egy közösségi imaforma


Szent Ignác-i szemlélődő párbeszéd
(Dialogue contemplatif)

Közösségi imamód a Szent Ignác-i lelkigyakorlatok alapján
 
Francia nővértársainktól tanultuk ezt a kint gyakran használt imaformát, amely nagyon alkalmas arra, hogy kisközösségben együtt imádkozzunk. Minden korosztály számára ajánlott. 
Rövid magyarázat után megosztunk veletek egy javasolt menetet. Próbáljátok ki bátran!
Váljon Isten nagyobb dicsőségére és a Ti gazdagodásotokra!

A "szemlélődő" melléknév azt jelzi, hogy ebben az imamódban nagy szerepet kapnak az érzékszerveink. A szentírási szakaszt, amellyel imádkozunk, láthatjuk a képzeletünkben, hallhatjuk az elhangzó szavakat, ízlelhetjük, érinthetjük az eseményeket.
Engedem, hogy Isten Igéje testvéreimen keresztül érintsen meg, és szemlélem azt módot is, ahogy az Úr azokon keresztül szól, akikkel együtt imádkozom.

Ez az ima ugyanakkor egy párbeszéd, ami azt jelenti, hogy minden résztvevő befogadja a mások szívében visszhangzó Igét és átalakítja saját imájává, mint minden interperszonális párbeszéd során.
Párbeszéd, mert együtt lépünk dialógusba Isten Igéjével. Meghallgatjuk egymást, hogy közösen kezdjünk párbeszédet az Úrral arról, amit másokon keresztül mondott nekünk.

Mi a menete?

Kiválasztunk egy olyan imára alkalmas helyet, ahol a résztvevők félkörben vagy körben lehetnek.
A vezető elmagyarázza az imádság menetét, amit röviden újra elmond az egyes lépések előtt is.

1.             Belépés az imába
-          Egy dal segíthet abban, hogy belépjünk az imába, megnyugodjunk és
odaforduljunk az Úrhoz. (Vagy egy keresztvetés/ légzésünkre figyelés…)
-          A vezető felolvassa (vagy elmondja) a szentírási szakaszt, és meghívja a jelenlevőket, hogy képzeletükben jelenítsék meg, amit hallanak: lássák maguk előtt a jelenetet, képzeljék el és lépjenek bele (3-5 perc csend)

Első megosztás

  •   Pár perc csendes ima után mindenki megosztja egymás után, hogy mi az a kép, szó, mondat, gesztus, ami megérintette, amire különösen is felfigyelt, meghallott, megérzett.

  •   Itt nem magyarázatok hangzanak el, hanem egyszerű, rövid megosztása annak, amit          megtapasztaltam, ami megérintette a szívemet. Ez segít Isten Igéjét mélyebben meghallani, több rétegét meglátni, arra is felfigyelni, amin az én figyelmem elsőre elsiklott. Pl. "Látom, hogy Jézus megérinti a leprást",
    "Hallom a farizeusok morgolódásait", "érzem" a Jézus lábaira öntött parfümöt ...

  • A megosztások között rövid csendet tartunk, hogy jobban megértsük és belsővé válhasson, amit egymástól hallottunk. (Mécses továbbadása)

           Második kör

  • Újra felolvassuk a szentírási szakaszt
  • Most arra figyelek a csendben, hogy mi érintett meg abból, amit a többiektől hallottam, hogyan vitte tovább a saját imámat? (egy gesztus, ami nem tűnt fel addig, egy szó vagy mondat, amit korábban nem hallottam meg…)
  •  Engedem, hogy a másik imája megérintsen. Minden megosztás után itt is rövid csendet tartunk.
          Harmadik kör
  • Valaki újra felolvassa a szentírási szakaszt
  • Csend
  •  Megfogalmazok egy személyes kérést, hálaadást, közbenjáró imát annak kapcsán, ami megszületett bennem szemlélve ezt a szentírási szakaszt és hallgatva egymás megosztásait. Itt is tartsunk rövid csendet az imák között.
        Miatyánk / ének

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések