Ima a teremtés védelméért 3. (Egészség és jólét)

Add, Urunk, hogy közösen munkálkodjunk, hogy az emberek, bárhol a világon, egészségesen és jólétben élhessenek.


"Most már ne arra gondoljatok, ami régen történt, és ne a múlt dolgokra figyeljetek. Nézzétek: én valami újat viszek végbe, már éppen készülőben van; nem látjátok?" (Iz43, 18-19)

Az elhanyagolt vagy elfelejtett betegségek, mint például a Chagas-kór, a malária vagy az álomkór emberek milliárdjait érinti a világon. Ezeket meg lehetne előzni vagy lehet kezelni, bár ezek a kezelések nem túl hatékonyak és sokszor nagyon mérgezőek.
E betegségek sok felnőtt és gyermek halálát okozzák, mivel nincs olyan gyógymód vagy védőoltás, ami megmenthetné az életüket. Úgy nevezzük őket, hogy „elfelejtettek”, mivel a nagyon szegény és sebezhető népességet érintik ezek a kórok, s mivel a gyógyszeriparnak nem érdeke ide befektetni, mert nem hoznak hasznot.
Szerencsére vannak olyan kezdeményezések, mint a DNDI (Drugs for Neglected Diseases Initiative), amely egy az Orvosok Határok Nélkül által működtetett non-profit szervezet, ami jelentősen hozzájárul az ilyen betegségek gyógyszereinek és vakcináinak fejlesztéséhez egy új kutatási és fejlesztési modell segítségével, amely az embereket a gazdasági érdekek fölé helyezi.

Amellett, hogy humánusabb és igazságosabb, ez is nyereséges! Van remény tehát, hogy lehetséges egy másfajta világ. A honlapjukat megtekintheti a https://www.dndial.org címen (EN).
Foto: Miguel Ángel Velasco, cmf
"Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat találtok lelketeknek. Mert az én igám édes és az én terhem könnyű.«" (Mt11, 28-30)

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya" (WHO 1948)
Jézus ezt jól megértette. Az egészség választása vagy a gyógyulásra való törekvés nem csak kezeléseket jelent, hanem gondoskodást is. Próbálkoznunk kell. Az egészség döntés is: Kelj fel, húzz ki magad, nézz örömmel a nap elé, és fogadd el a halált, hogy az életet választhasd. 

Ma reggel (Benjamín González Buelta SJ):
Ma reggel
Kiegyenesítem hátamat,
Felemelem fejemet,
Belélegzem a hajnalt,
Az életet választom.

Ma reggel
Elfogadom sebeimet,
Lecsendesítem kétségeimet,
Feloldom félelmeimet,
Az életet választom.

Ma reggel
Szemedbe nézek
Átölellek,
Szólok hozzád,
Az életet választom.

Ma reggel
visszatér a béke,
A jövőbe tekintek,
Megosztom az örömöm,
Az életet választom.

Ma reggel
A halálban megkereslek
Felemellek a sárból
Gyengéden vigyázok rád.
Az életet választom.

Ma reggel
A csendben meghallgatlak
Hagyom, hogy betölts engem
Figyelmesen követlek.
Az életet választom.
Foto: Miguel Ángel Velasco, cmf

Adjunk hálát Istennek azokért az emberekért, akik minden nap fáradoznak a változásért, a haladásért. Hálát adhatunk értük az alábbi ének segítségével: 

This is amazing grace (Phil Wickham)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések