Ön apáca?

Tény, hogy nem ez a hivatás a legnépszerűbb karrierlehetőség Magyarországon. 1950-ben még közel 12 ezer szerzetes volt Magyarországon, ami mára 1400 főre csökkent részben a kommunizmus, részben a társadalmi változások miatt. Ma 100 rend működik hazánkban, és az 1400 magyar szerzetes közül 800 nő, 600 pedig férfi. Érdekesség, hogy bár a katolikus egyházat férfiak irányítják, az egész világon több a női szerzetes. (Forrás: Budapesti szerzetesek)

Néhány szó mirólunk, azaz Sacré Coeur nővérek egykor és ma:
Janet E. Stuart RSCJ
Mint látható, a II. vatikáni zsinat következtében visszatértünk alapítónk eredeti szándékához, aki elsősorban nem a szerzetesi ruha viselése által akarta kifejezni Jézusnak való elköteleződését, hanem imádságból fakadó szolgálatával. (Az 1800-as évek Franciországában ez a ruha az akkor özvegyi viselet volt, azaz hétköznapi öltözetnek számított.)
Európai fiatal nővérek képzése Bp-en
Egykor elsősorban az iskolai nevelés és a diákok szüleinek adott lelkigyakorlatos kísérés jelentette fő szolgálati területeinket. Ma Forrás Lelkiségi Központunkban Budapesten spirituális programok széles skáláját kínáljuk: táncmeditáció, egyénileg vezetett Szent Ignác-i lelkigyakorlat, szemlélődés a városban, kommunikáció, elsőpénteki szentségimádás, Szt. Ignác-i vezetett ima fiataloknak, szemlélődő ima. Nyaranta ezek a programok kiegészülnek zarándoklattal, gyerekeknek tartott bibliai táborral, kurzusokkal. 

 



A Szentjánosbogár mozgalomban és az INIGO - csoportban fiatalokkal foglalkozunk, GPS - lelki útvonaltervező műhelyünkkel segítjük a fiatalokat döntést hozni, különböző iskolákban tanárokként dolgozunk, de a hátrányos helyzetű tanulókat is segítjük a VIII. kerületben. Van közöttünk, aki időseket látogat egy otthonban, más szervezett keretek között dolgozik a szerzetesekért vagy egyéb hivatásához kapcsolódó munkát végez. A szolgálat mellett fontos szerepe van szerzetesi életünkben az imának és a közösségnek. A sok elfoglaltság mellett igyekszünk időt szakítani a közös kikapcsolódásra, vidám együttlétre is. 

Megjegyzések

  1. Hallo! Most fedeztem fel eppen a honlapjukat a
    computer-gepen----
    14 eves koromig a Ligeti iskolajukba, aztan Riedenburgban, aztan a Manhattenville-ben is tanulojuk voltam. Kesobb a UCLA egyetemen kaptam konyvtarosi diplomamat.
    Most,oreg-koromban, Hawaiiban elek. Szeretettel gondolok Mindannyiukra,
    I KEEP YOU IN MY PRAYERS
    Georgie Howton (azelott: Zakonyi Gyorgyi)
    georgiehowton19@gmail.com






    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések