"Ecce Homo"

Elmélyedhetek Pilátus szavainál: "Íme az ember". Mit is jelenthet ez Pilátus gondolataiban? Talán egyszerűen azt: "Íme az ember, akiről azt mondtátok, hogy el kell ítélni, és keresztre feszíteni." Itt van, megostoroztattam és szeretném, ha ez megakadályozná a kivégzését." bemutatja őt a tömegnek.
Gondolkodjunk el az embert szemlélve. Jézus, a teljesen ember, kinyilatkoztatva azt, kicsoda Isten, azt is kinyilatkoztatja, kicsoda az ember.
Nos, mi is az ember? Az ember az, aki egészen a halálig szeret, és a legteljesebb halálig, ami nemcsak az utolsó leheletet jelenti, hanem a kigúnyolást, az őrültséggel vádolást, a minden tekintélytől teljes megfosztást. Ez az ember. "Íme, az ember" az, akinek a szeretete egészen végig kitart. Az ember: képesség a szeretetre.
Vannak mindenféle humanizmusok, de a kereszténység több. Az ember az valaki. Az én feladatom az, hogy emberré legyek, és azon munkálkodjak, hogy a többiek is emberré váljanak. Csak úgy tudom ezt megtenni, ha nem veszem le a tekintetemet Jézus Krisztusról. Krisztus azt mondja: az ember divinizálható. Mit jelent ez? Képesek vagyunk úgy szeretni, ahogy Isten szeret. Nem kell Istenbe a szereteten kívül mást belemagyarázni .
(Részlet: François Varillon Jézus passiója c. könyvéből) 
Munkácsy M: Ecce Homo (Forrás: wikipedia)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések