Az összetört szív gyógyítása

"Erős szív volt az, amelyik meghallotta a tengereken át érkező hívást"....  Így kezdődik a dal, amelyet Philippine ünnepén éneklünk, de valójában nem utal arra, hogyan erősödött meg ez a szív, sok évvel azelőtt, hogy hívás érkezett a "tengereken át". Philippine szíve a családjában, a környezetében, és a hegyen épült St.-Marie d'en-Haut monostor közösségében gyakorolta be a szeretetet és a szolgálatot, mielőtt megérkezett az Új Világba szóló hívás. A közösségi élet tanította neki a szeretetet, majd, amikor a francia forradalom mindenre kiható eseményei bekövetkeztek, összetört a szíve, el kellett hagynia a monostort, és lejönnie a hegyről.

Sokféle lehetőség van arra, hogy mihez kezdjünk, ha összetört a szívünk. Philippine a szeretetszolgálatba vetette bele magát. Igaz, hogy el kellett hagynia a közösséget és lejönnie a hegyről, de ez nem változtatott az elkötelezettségén, hogy miként Jézus, szolgáljon. Felruházta a szegényeket, enni adott az éhezőknek, menedéket és reményt azoknak, akik félelemben éltek. Gondját viselte a szegényeknek, a gyerekeknek, a betegeknek, és miközben így tett, a szíve megerősödött, még inkább együttérzővé vált, kifelé fordult. Nem azt nézte, amire ő olyan sokáig vágyott, hanem amit szeretett védencei akartak vele megosztani. Isten hívta és formálta mindenki szolgájává, már sokkal korábban, mint megérezte a sürgetést, hogy az Új Világba menjen.
Forrás: Pinterest
Az Új Világ is próbára tette szeretetét, de megint bebizonyosodott, hogy Philippine szíve, bár ismét összetört, azáltal vált újból egésszé, hogy az imában, a csöndben, és a hétköznapi élet apró cselekedeteiben mélyebben, teljesebben szeretett.
  • Az élete arra kér bennünket, hogy reflektáljunk rá, mi mit teszünk, amikor úgy érezzük, hogy összetört a szívünk. 
  • Biztosak vagyunk-e abban, hogy Istenünk, aki a Szeretet, maga is megtöretett, kiüresedett, hogy mi is a szolgálattal, együttérzéssel, a mások iránti nyitottsággal, közös embervoltunk felismerésével rakjuk össze szívünk (azaz akik vagyunk) apró tükrének darabkáit?
Bonnie Kearney, RSCJ, USA-Kanada tartomány

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések