Szerzetesi képzés (1. rész)

A szerzetesi képzési idő rendenként különböző, de a legtöbb szerzetesrendnél egy hosszú mérlegelés, döntési folyamat előzi meg a végleges elköteleződést, az örök fogadalmat. Ez a megkülönböztetés két oldalról történik: egyrészt az egyén, másrészt a rend részéről. Ez azt is jelenti, hogy van idő megtapasztalni ezt az életformát, a közösségi élet, az imaélet és apostoli élet hármas egységét, azok örömeit és kihívásait.
Nálunk, Sacré Coeur nővéreknél az örök fogadalom letételéig akár tíz év is eltelhet, vagyis bőven van idő dönteni, nem érzi azt az ember, hogy rákényszerítenek valamit, amit talán nem is ismer még, vagy nem is arra vágyik.
Az alapképzésnek több szakasza van, és mindegyik előtt van lehetőség a visszatekintésre, a tapasztalatok kiértékelésére,a vágyaink megvizsgálására, és azután köteleződni el a következő szakaszra. Ehhez sokféle segítséget is kapunk.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

I. A szerzetesi élettel való ismerkedési szakaszt jelöltidőnek nevezzük. A hivatáskurzuson való részvétel után lehet kérni a jelöltségbe való fölvételt, melyet követően a jelölt az egyik közösségünk tagja lesz, oda beköltözik, mivel "képzésünk legfontosabb helye a közösség". Folytatja munkáját, közben ismerkedik a közösségi élettel, rendünk lelkiségével, és igyekszik elmélyíteni Istennel való kapcsolatát, "hogy vele együtt felismerhesse, hogy valóban van-e hivatása a szerzetesi életre". Ezen az úton a közösségen kívül egy örök fogadalmas nővér kíséri, segíti.
Ez az időszak kb. két évig tart. Miután a jelölt mérlegelte hivatását, kérheti a felvételét a novíciátusba, vagy elköszön a közösségtől.



II. A novíciátus az alapképzés legintenzívebb időszaka, az elmélyülés és érés szakasza, melynek érdekében a novícia 2 évre távolságot vesz korábbi életétől, felfüggeszti munkáját, figyelmét jobban befelé irányítja, és arra törekszik, hogy "élete az imában verjen gyökeret".  A lelki olvasmányok, az imádság, a rendi tanulmányok és az apostoli munka által megtanulja felfedezni Isten jelenlétét és működésének jeleit, és hogy minden cselekedetében Jézus Szívével egyesüljön. "A novíciák arra készülnek, hogy Jézus Krisztust a szerzetesi életben kövessék, ezért gyakorolják a fogadalmak (engedelmesség, szegénység, tisztaság) megélését." (Részletek: Konstitúció 76-108§)
Rendünk novíciátusa jelenleg Franciaországban van.
Novíciátus: Lyon 2017.szeptember
Vasárnap délutáni séta a novíciátusi közösséggel 2014
A novíciátus végéhez közeledve lehet kérni az ideiglenes fogadalmak letételét.
Folyt.köv.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések