Hogyan él egy elsőfogadalmas? (Szerzetesi képzés 2.)

A novíciátus végén letett első fogadalom nem valaminek a végét, inkább a kezdetét jelenti.


2015.szept.: Első fogadalom
A fiatal fogadalmas teljes elkötelezettséggel részt vesz egy apostoli közösség életében. Ez képzésének mindennapi helye, itt vállalja a kapott küldetését, a munkáját és a tanulást.
Képzési nap
Nem egyszerű dolog a 2 éves csendesebb, visszafogottabb novíciátusi élet után újra felvenni a világ ritmusát, megtartva az Istennel való meghittséghez szükséges elegendő imaidőt, elcsendesedést. Ebben a közössége, egy lelki kísérő és ennek a szakasznak a képzési felelőse is segíti. 
Európai első fogadalmas csoport
Ez az időszak még mindig a megkülönböztetésé (discernement). Egy hosszabb, tapasztalatokban gazdag időszak után (5-6 év), sok imádság, reflexió és mások véleményének meghallgatását követően kérheti az első fogadalmas, hogy letehesse az örökfogadalmat.
A végleges igen kimondását, ismét egy hosszabb felkészülési szakasz előzi meg, ami két részből áll: 1. Nemzetközi tapasztalatszerzés egy olyan Sacré Coeur közösségben, amely más kultúrák, hagyományok és körülmények között éli ugyanazt a karizmát, amit mi is;
Fülöp-szigetek

2. Majd egy csendesebb, imádságban élt néhány hónap Rómában, közösen azokkal a nővértársakkal, akik szintén az örökfogadalmukra készülnek. Összességében akár tíz év is eltelhet, amíg valaki leteszi az örökfogadalmát. Ez a hosszú idő lehetőséget ad arra, hogy valóban megtapasztaljuk, mivel jár ez az életállapot és sokszor feltegyük magunknak a kérdést: A helyemen vagyok-e? Boldog vagyok-e? És ha az én válaszom és a renddé is igen, akkor örökre Istent szolgálhatom a Szent Szív Társaságban.
2018.jan. 28.: Örökfogadalom






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések