Csodálatos Anya


Októberben különös módon ünnepli rendünk Szűz Máriát, a Csodálatos Anyát. Egy freskóról van szó, melyet Pauline Perdrau Sacré Coeur nővér 1844-ben még jelöltként készített, és ami első megtekintésre nem nyerte el a rendtagok tetszését, ezért letakarták. Évekkel később, egy pápai látogatáskor ellebbent a függöny, és a már érett színekben felbukkanó kép láttán a pápa így kiáltott fel: "Mater Admirabilis" (Csodálatos Anya). E véletlennek köszönhető, hogy ez a kép a római Trinitá dei Monti-ból elterjedt, a Szent Szív Társaság egésze megismerte, és azóta is szemléli Máriát ezen az ábrázoláson, tanulva egyszerű jelenlétét, szemlélődő, befele hallgató csendjét.


 Októberben időt szánhatok arra, hogy szentírási szakaszok segítségével találkozzam és időzzek el Máriával. Az ő élete ugyanis meglepetések sorozatából állt. Minden másképpen történt, mint ahogyan ő azt elgondolta. Válasza lehetett volna mérgelődés, értetlenkedés, Isten elleni lázadás, de ehelyett egyre nagyobb teret adott Istennek az életében, testében és lelkében egyaránt.

Az alábbi szentírási részek közül érdemes kiválasztani egyet vagy kettőt, majd lassan elolvasva közelebbről szemlélhetem Mária reakcióit, válaszait, tartását a különböző élethelyzetekben.
Lk 1,26-38; Lk 2, 41-52; Jn 2,1-5

 Zene: Olga Szyrowa: Ave Maria 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések