A döntéshozatal tíz alaptétele 6.

Ne hozz döntést addig, amíg krízishelyzetben vagy. Keresd mindenben a nagyobb vigaszt és a gazdagabb termést. Kövesd vágyaidat. Légy radikális. Ha valaki krízishelyzetbe került (azaz vigasztalanságban él), akkor másszon ki onnan, amint csak lehet, hogy aztán nekivághasson a döntési folyamatnak. Mert szabadon és nyitottan megítélni azt, hogy melyik előtte álló alternatíva a jobb, csak az elégedett és örömteli ember képes.

A döntés két fontos kritériuma egyrészt a nagyobb vigasz (azaz hogy melyik alternatíva hoz mélyebb békét, nagyobb örömöt, reményt, biztonságot, és ad az egésznek értelmet), másrészt a gazdagabb termés (azaz hogy melyik alternatíva járul hozzá inkább az igazságossághoz, békéhez, hithez, szeretethez). E két kritérium kiegészíti és átjárja egymást, és ketten elégségesek, átfogók. 
Kép:FB/Life is

Figyeljünk vágyainkra is, mert ha megtisztítottuk ezeket az egoizmustól, akkor bízhatunk abban, hogy jó irányba visznek. Döntéseinkben mindig valamiféle növekedésről, egyfajta „több”-ről van szó. A szükséges adag radikalitás pedig (helyes mértékben, túlzás nélkül visszavezetni a problémát a gyökeréig, a radixig, majd nekifeszülni a megoldásnak) általában a „jó szellem”-től származik.

 Stefan Kiechle: Hogyan döntsek? L'Harmattan-Sapientia 2011, p83-84.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések