Bizalom és egyszerűség - A döntéshozatal tíz alaptétele. 5.

Figyelj arra, hogy a „gonosz szellem” gyakran a valóságosnál komplikáltabbnak láttatja döntésedet, és a félelem eszközét is beveti. Fő a bizalom és az egyszerűség. Sok ember komplex döntési helyzetben elvész az ezernyi apró részlet között (amelyeket szerinte mind sürgősen végig kellene gondolnia), majd összezavarodik, zúgni kezd a feje, végül idegesen feladja.
Kép:lenterprise.lexpress.fr
Döntéshozatalkor nézzük azt, hogy mi is a dolog veleje, hogy hosszabb távon tulajdonképpen mely néhány fő értékről és célról is van szó, hogy mely világosan megfogalmazható kérdésekre is keressük a választ, és hogy mely egyszerű módon is lehetne eligazodni az ezernyi részlet között. Ezek után a milliónyi idegesítő apróságot a dolog lényege köré rendezve immáron azt vizsgálhatjuk, mely részlet milyen súlyú. 
Olykor zavaros még a fejünk, de szívünk már döntött, vagy épp fordítva: szívünk ingadozik még, ám fejünkkel már tisztán látunk. Itt is lehet kicsit szembemenni a dolgokkal, azaz nekiállni a zavaros részek egyszerű, de határozott mozdulatokkal való ráncba szedésének. Hasonlóképp járhatunk el félelmeinkkel is, amelyek ha irracionálisak és zavaróak, akkor a „gonosz szellemtől” valók: szálljunk szembe velük a bizalom és a bátorság tetteivel.

Stefan Kiechle: Hogyan döntsek? L'Harmattan-Sapientia 2011, p82-83.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések