Szentséges éj

A karácsonyi titok minél mélyebb tapasztalatát kívánjuk nektek!
Köszönjük figyelmeteket, barátságotokat, keressetek bennünket 2015-ben is!

A magyarországi Sacré Coeur nővérek

Karl Rahner: Szentséges éj

Ezt az éjszakát csak költői hangulatban lehet ünnepelni. Ez a csöndesség mindent kiengesztel. Ez a titokkal teljes éjszaka nem hoz csalódást számunkra, mint más éjszaka, mely csalfa romantika csupán, mely lezárja a nappal utolsó vidám perceit. Más éjszaka csak üres sötétség, benne minden közömbös, mert minden egyformán érvényes. Az éjszaka ugyanis önmagában üres sötétség csupán.A mi éjszakánk értelmet kap karácsony fényétől, mert akkor született a Gyermek, az Atya Igéje, aki felül áll téren és időn. Ő az éjszakák és nappalok értelme. Sorsából tanultuk meg, hogy van értelme életünknek, és a fényes nappal után nem a kilátástalan este következik. Ez a szent éj az igazi nappal ígérete, mely megmutatja, hogy a fény átragyog a homályon.

Az üdvösség története - ahogyan a kereszténység vallja - nem a természet eseményeinek a magyarázata, hanem maga a történelem, mert a látható világ a megváltás rendjébe tartozik. Az Atya Igéje a világba jött, és Lelkének ereje hatja át azt.
Ebben az éjszakában minden sötétség megváltást nyert és megszentelődött. Nincs többé kilátástalan sötétség ezen a világon. Ez a világ az örök fény ölén pihen. Nincs többé szem, amely az örök világosság reménye nélkül csukódnék le, naplemente, amely ne hozna újra kezdetet. A földi nappalok alkonya - a hívő ember számára - az est nélküli nap boldog ígérete. A jövőt várjuk hitünk reményében. Dicsérjük az éjszakát, hiszen tudjuk, azt is a Mindenható alkotta, aki arra tanít minket, hogy szemünk az örök fényre tekintsen, és fülünk hallja meg az éneket, mely betölti szívünket.
Így látva a karácsonyi éjszakát, józanul vigyázzunk magunkra, mert tudjuk, hogy Isten a mi éjszakánkba is eljött, és egykor az örök nap miránk is felvirrad. Karácsony számunkra annak a napnak a kezdete, amelyben nincs többé naplemente. Maga Krisztus tette a legszentebbé ezt az éjszakát. Azóta, ha a sötétségbe tekintünk, tudjuk, hogy az nem végleges. A hívő ember ezért néz bátran elébe az éjszakának és vállalja, amit Isten nyújt neki, mert tudja, hogy Isten ott is jelen van.


Nyugodtan virrasztunk az éjszakában, ahogyan a pásztorok vigyáztak a nyájra. Csöndesen teljesítjük mindennapi kötelességünket még a kilátástalan helyzetekben is, mert csak így halljuk meg az éjben a fény örömhírét. És akkor már nincs többé éjszaka, mert a sötétség a karácsony mondanivalójában értelmet nyert. Ezért szabad nekünk méltóan megünnepelnünk karácsonyt és dicsérnünk a csöndes és szentséges éjt. (Forrás: www.szepi.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések