Megtérés

Beszélgetés Henri Boulad Sj-vel


Ha egy lelkiségre szomjas fiatal vagyok, hogyan tudok hozzáfogni a kereséshez?

Sok ember van, aki a misztikáról beszél, azt keresi. Ők, ha egy bizonyos módon lélegeznek, s jógagyakorlatokat végeznek, akkor már azt is hiszik, hogy misztikusok! Azt gondolják, ez a misztika! Aki valódi spiritualitást keres, annak érdemes belépni a Szent Ignác-i Lelkigyakorlatok mechanizmusába. Első hét a megtisztulás, második hét az önmagunkról való lemondás, a harmadik és negyedik hét a Krisztusra tekintés, az evangélium szemlélése, és a végső szemlélődés a szeretet elnyeréséért. Aki nem lép be ebbe a folyamatba, az nem érkezik meg a misztikába, az nem tud megtérni. A megtérés a lét legmélyén történő átalakulás. Nincs olcsó spiritualitás.

De az utak különbözők…

Saját fotó
Az utak különbözők, de a belső folyamat megegyezik. Az ember legmélye nem az egyéniség, hanem a személy, ez a lélek helye. Az ide való eljutás teljes önmegtagadást jelent. Aki meg akarja találni, annak el kell veszíteni önmagát. Az ego, a személy halála nyitja meg a lelkünket. Isten szeretete tölt el bennünket, ha nyitva vagyunk. Ha az ego meghal, megnyílunk mások, a szeretet felé, vagyis túllépünk az önszereteten. A Lelkigyakorlatok első hetében a fizikai, testi szenvedély hal meg (az egyéniség), a másodikon az ego. A Lelkigyakorlatok lényege a halál. Manapság félünk a haláltól, az önmegtagadástól, könnyű, egyszerű lelkiségre vágyunk, pedig minden lelki átalakulás egy keresztút. Az evangélium botránya is ebben áll, hiszen nehezen értjük az áldozat jelentőségét. Az ego folyamatosan az értelmét keresi Jézus önkéntes áldozatának. Nehezen vágunk bele a mély átalakulásba, mert állandóan velünk van a kérdés: Miért? Ez a kérdés az ego-tól származik. Ezt az ego-t kell engedni széttörni. Ha ez megtörténik, univerzálisak, egyetemesek leszünk. Elveszted a határaidat, túljutsz az önszereteten – ez az evangélium! Ha lemondtál az ego-ról, ezután lesz erőd magányossá, sebezhetővé – imádkozóvá válni.
Tornya Erika RSCJ: Nincs olcsó spiritualitás - Beszélgetés Henri Boulad Sj-vel (részlet). A teljes szöeg elolvasható itt: http://asziv.hu/archivum/2014/november/vilagegyhaz/nincs-olcso-spiritualitas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések