Ragyogás

Aranyszájú Szent János (347-407) konstantinápolyi püspök, egyháztanítót ünnepeljük holnap. Gondolatai ma is meglepően modernek!
Kép:FB/life is

"Legfőbb kincsünk az imádság, az Istennel való beszélgetés; hiszen ez találkozás és együttlét Istennel. Amiként testi szemünk fényessé lesz, mihelyt a fényt megpillantja, úgy ragyog és tündöklik az Isten felé forduló lélek is, szavakkal le nem írható isteni fényben. Persze azt az imádságot értem, amelyik a szív mélyéből fakad, nem pedig csak bizonyos megszokásból történik: nem meghatározott alkalmak és időközök szabják meg, hanem éjjel és nappal szünet nélkül tör elő.
Mert gondolatainkat nemcsak akkor kell Istenre irányítanunk, amikor belefogunk az imádkozásba, hanem az Isten utáni vágyakozásunkat és a reá való emlékezésünket is kapcsoljuk bele mindennapi teendőink végzésébe: a szegények gyámolításába, egyéb gondjainkba és üdvös jótékonykodásainkba. Isten iráni szeretetünk, mint a só, ízt ad mindennapi életünknek, és olyan lesz, mint a kedves ételáldozat az Úr előtt. Ne sajnáljuk, ha sok időt fordítunk is rá, mert egész életünkben mindig nagy haszon árad ránk belőle."
Néhány ide kapcsolódó kérdés személyes reflexióra:
  • Van-e olyan idő a napod során, amit te imának nevezel?
  • Milyen formában telik ez a idő?  Ez csak megszokás vagy kapcsolatot éltet Istennel?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések