Te ki mered engedni a kezedből a biztonságot?

"Olyan emberekkel folytatott beszélgetésekben, akiknek nehezükre esik dönteni, mindig megkérdezem, mi akadályozza őket a döntésben. Ők pedig gyakran azt mondják, nem tudják, mi a helyes;  vagy az a benyomásuk, hogy a sok választási lehetőség mellett nem tudnak az egyik út mellett dönteni, mert később kiderülhet, hogy egy másik út mégiscsak jobb lett volna. Az effajta hozzáállás megakadályozza az embereket a döntésben. Az önmagunkról alkotott képek nehézzé teszik számunkra a döntést. Ezért fontos, hogy megvizsgáljuk azokat a képeket és elképzeléseket, melyek a döntésképtelenség mögött állnak.
Ilyen hozzáállás például a perfekcionizmus: bizonyos emberek úgy vélik, mindig abszolút biztos döntést kell hozniuk. Abszolút biztos döntés azonban nem létezik. Minden döntés viszonylagos. Sohasem mondhatjuk meg előre, mi mindennel találkozunk majd a választott úton, ezért be kell érnünk életünk és döntéseink viszonylagosságával. Ez a megelégedés nehezére esik a perfekcionistáknak.
Kép:http: www.kirchebrienz.ch

A perfekcionista szeretne mindent a markában tartani. Egy döntés azonban épp ennek ellenkezőjét jelenti: azt jelenti, hogy kiengedjük a kezünkből a biztonságot, elengedjük azt, amihez szívesen ragaszkodnánk."

(Anselm Grün, Mit akarok? A döntés bátorsága, Bencés kiadó Pannonhalma, p 35.-36)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések