A jó döntéshez vezető utak 5.

Módszertani segítségek
Loyolai Ignác azonban nemcsak kritériumokat kínál, hanem kidolgozott egy sor módszert arra, hogy ezeket konkrétan alkalmazni tudjuk és ezeknek a megkülönböztetési kritériumoknak határozottabban utána tudjunk járni. Így, azokat , akik részt vesznek lelki gyakorlatain arra készteti, hogy képzeljék el, hogy tanácsot kellene adniuk olyan idegennek, aki olyan helyzetben van, mint ők maguk.
Fotó: facebook/life is
Mit mondanának, milyen javaslatokat adnának? Ezzel azt éri, hogy nagyobb távolságot tarthat a gyakorlatozó önmagától és hagyja, hogy ő maga is kívülről lássa magát. Ezután az a véleménye: "Én magam is pont így teszek." (LGY185).
Loyolai Ignác egy egészen tipikus tanácsa az, hogy a megoldandó szituációt belsőleg játsszuk végig, helyezkedjünk bele, aztán vizsgáljuk meg: Milyen érzéseink támadnak? Megvan a belső szabadságom, hogy ezt a lehetőséget válasszam? Béke tölt el és remény? Vagy elhagy a belső nyugalmam? Ha igen, miért? Bizonyos érzések, gondolatok, érzelmek többnyire akkor szorulnak ki az ember tudatából, ha kellemetlenek vagy az addigi magatartásunkat megkérdőjelezik. Így aztán nagyon fontos, hogy teremtsük meg magunknak a szükséges időt és nyugalmat, hogy érzéseinket és megmozdulásainkat nyomon követhessük. Csak ezután törhetnek fel mélyebb érzések és gondolatok ,és vehetjük őket a maguk teljes valóságában tudomásul. Ugyancsak nagy segítség, ha felírjuk magunknak a különböző választási lehetőségeket és feljegyezzük minden esetben az érveket és ellenérveket azért, hogy aztán ismét csendben és nyugalomban értelmünkkel és belső ráérzésünkkel latolgassuk azokat.
Végül Ignác azt javasolja, hogy helyezkedjünk bele halálos óránk elképzelésébe és úgymond az abszolút perspektívájából tekintsünk az életre: Ezt a döntést, ha a halálos ágyamon vagyok, akkor is meghoztam volna? Vagy általánosságban: Mit szerettem volna tenni életemben és mit nem? Az abszolútra és a végre való rátekintésünkben megnő a jelen pillanat jelentősége és értelme. Az értékek világosabban jelennek meg az ember szeme előtt és megkönnyítik a döntést.
- folytatása következik -

Johannes Maria Steinke:EINÜBUNG UND WEISUNG 
Wege zu einer guten Entscheidung Nach Ignatius von Loyola, 
Geist und Leben,75 (2002-04) 291-297.
Fordította: Szerediné Rugási Éva 
Lektorálta: Dr. Hansel István

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések