A jó döntéshez vezető utak 4.

A jó döntés 7 kritériuma

A jó döntéshez egy negyedik megkülönböztetési jegy az az egyszerű kérdés: vajon egyáltalán rendelkezésemre áll-e elég idő és erő? Ami meghaladja az ember erejét és saját lehetőségeimen túlmegy - legyen az egészségi, anyagi, időbeli, szellemi - annak nem lehet jó vége. Az állandó görcs és küzdelem világos ellenjelek.

Döntő dolog az ötödik kritérium: a tisztesség. Be tudom vallani az összes motivációmat? Ezeket a motivációkat meg tudom osztani valakivel, akiben teljesen megbízom? Vagy lennének olyanok, amiket elhallgatnék? Ha igen, miért? A tapasztalat azt mutatja, hogy az elhallgatott és meg nem értett motivációk gyakran tisztességtelen mozgató okok. Hogy mindezt egyszer megtudjuk itt is segíthet, hogy leírjuk és önmagunktól távolságot tudjunk tartani. 

Fotó: http://woman.brigitte.de
A legfontosabb döntési jegy Loyolai Ignác számára mégis mindenek előtt a belső szabadság. A belső nyugalom feltörése, amely egy bizonyos opció mérlegelésekor bekövetkezik, egy belső összhang érzése, egy belső érzés: ez így van rendjén. Ignác, mint szerzetes számára éppen ez a kritérium az egyik legfontosabb indikátor ahhoz, hogy Isten akaratát megérezze. Ha egy mély béke beköszönt, az biztos jele a választott irány helyességének. Ellenkező esetben, ha nyugtalanság áll be, az arra utalhat, hogy a döntés még nem érett meg és nagy valószínűséggel helytelen irányba mennek a dolgok.

Végül nevezzünk meg még egy utolsó, egy hetedik kritériumot. Ez a belső jó érzés az akadályok ellenére is. Ha egy dolog mérlegelésénél, bármilyen fájdalmas és nehéz is a számomra, mindennek ellenére egy jó érzés, egy belső szabadság érzése tölt el, akkor bízhatok ebben az érzésben. Ha a belső jó érzés helyett egy rossz érzés tör rám, vagy ha bennem az ellenállás és az iszony képzetét váltja ki, akkor ettől a döntési lehetőségtől el kell állni.

Ezek a döntési kritériumok - hasznosság, józanság, alapdöntéseinkkel való összhang, idő és energia megléte, tisztesség, belső szabadság és belső béke a nehézségek ellenére - mutatják a helyes döntés felé vezető utat.

 - folytatása következik -


Johannes Maria Steinke:EINÜBUNG UND WEISUNG 
Wege zu einer guten Entscheidung Nach Ignatius von Loyola, 
Geist und Leben,75 (2002-04) 291-297.
Fordította: Szerediné Rugási Éva 
Lektorálta: Dr. Hansel István

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések