A jó döntéshez vezető utak 3.

A jó döntés 7 kritériuma

faceboook/Centro Ignaciano de Espiritualidad Mexico
E három előkészítő megfontolásban, tudniillik a világos kérdésfeltevésben, a teljes szemszögből való vizsgálatban, és a belső szabadságban, már érthetővé válik, hogyan közelíti meg Loyolai Ignác a döntéshozatalt. Az embert minden szemszögből látja. Felismerte, hogy jó döntést csak akkor hozhatunk, ha az ember értelmét , érzelmi világát és a spirituális szintjét is együtt vesszük figyelembe. E három szinten így Ignácnál a jó döntéshozatal 7 fő kritériuma fedezhető fel. Egyes kritériumok inkább racionálisak, másoknál inkább az érzelmi szinten van a hangsúly vagy a spirituális dimenzión. Mindenesetre mindig az egész embert kell nézni - az ő összes dimenziójával.

Az első kritérium a hasznosság kritériuma. Az, ami mellett döntök, előnyös-e és nem ártok-e senkinek vele. Az összes eszközöm, amit használni akarok , valóban jó és semleges? Mert a cél nem szentesíti az eszközt. És végül: mindez hosszú távon hoz hasznot vagy közelebbről megnézve, az derül ki, hogy rövid távú szórakozás-e keserű utóízzel.

A második kritérium az ésszerűség és a higgadt átgondolása a dolgoknak. Jó okaim / alapjaim vannak? Elegendő érvet gyűjtöttem össze, beszéltem másokkal? Ha az érveket és az ellenérveket összeírjuk, sokat segíthet, hogy a tényállásról áttekintésünk legyen, és félig tudatos megfontolásokat és átgondolásokat is szemügyre vegyünk.

Egy további jellemzője egy jó döntéseknek még, hogy életünk alapvető döntéseivel folytonosságot mutat, és nem mond ellent annak, amit én fontosnak és értékesnek ismertem fel. Néhány dolog így már eleve kiesik, avagy következésképpen saját életünk újratervezését kívánja.

- folytatása következik - 

Johannes Maria Steinke:EINÜBUNG UND WEISUNG 
Wege zu einer guten Entscheidung Nach Ignatius von Loyola, 
Geist und Leben,75 (2002-04) 291-297.
Fordította: Szerediné Rugási Éva 
Lektorálta: Dr. Hansel István



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések