A jó döntéshez vezető utak 2.

A jó döntés háromszoros előkészítése

A jó döntések jól előkészített döntések. Egy jó előkészítést támogatandó Loyolai Ignác három dologra fektet hangsúlyt:

Kép forrása sohp.com
Először is világosan fogalmazzuk meg a kérdést. Miről kell most pontosan döntenem és miről nem? Ez gyakran már azért fullad kudarcba, mert egyáltalán nem világos, hogy mi is igazából az igazi probléma és miről kell dönteni. És aztán az ember egy homályos érzésből vezérelve dönt, hogy valamit változtatni kellene. Azért, hogy ezt megkönnyítsük, nagyon nagy segítség lehet, ha leírjuk a kérdést.

Ha a kérdés világos, a második lépésben arról van szó, hogy a probléma széles szemszögű vizsgálatát alakítsuk ki. Az összes lehetséges alternatívát látni kell és figyelembe kell venni. Ezért sok döntés félresikerül, vagy nem olyan jó, amilyen lehetne, mivel fantáziátlanok vagy túl gyorsak vagyunk. Ebben nagyon jó segítség lehet, ha rákényszerítjük magunkat, hogy legalább 3 választási lehetőséget (opciót) gondoljunk ki. Pont azokban a szituációkban, ahol az ember két boldogtalan alternatíva között hiszi magát, gyakran van egészen más megoldási lehetőség. 

A döntés jó előkészítésének 3. pontja rávilágít belső szabadságunkra, illetve belső ellenállásunkra, amelyeket a különböző alternatívákkal szemben tanúsítunk. Ez Loyolai Ignác számára egy egészen centrális pont: eléggé szabad vagy lelkileg a különböző lehetőségekkel szemben vagy túlságosan is a félelmeid, kényszereid, előítéleteid határoznak meg, amelyektől nem tudsz többé szabadulni? A belső szabadság (Ignác számára) annak a lehetőségnek a feltétele, hogy Isten által jó döntésre vezettessünk. 

- folytatása következik - 

Johannes Maria Steinke:EINÜBUNG UND WEISUNG 
Wege zu einer guten Entscheidung Nach Ignatius von Loyola, 
Geist und Leben,75 (2002-04) 291-297.
Fordította: Szerediné Rugási Éva 
Lektorálta: Dr. Hansel István

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések