A jó döntéshez vezető utak 1.

Korán reggel van, csörög a vekker. Befordulok a másik oldalra: felkeljek vagy maradjak még? Mit vegyek fel? Mit csináljak ma? Más alkalmakkor ezt kérdezem magamtól: Mire adjam ki a pénzt? Milyen foglalkozást válasszak? Házasság nélkül éljek vagy jobb számomra, ha megházasodom? Ő az életem párja? Milyen iskolába járjanak a gyerekeim? Hova költözzünk? Milyen rendbe lépjek be? Melyik lelki úton járhatok? Az élet nagy és kis döntései.
Az élet nem más, mint döntések sorozata. Biztos mindenkinek megvannak a módszerei és tapasztalatai. Néha könnyű, néha kegyetlenül nehéz a helyes döntést meghozni. Világos kritériumokat nehéz felfedezni a döntések meghozatalában. Hogyan szerezhetünk segítséget, hogy jó döntést hozzunk? A döntéshozás mestere Loyolai Ignác volt. Mint köztudott a 16. században ő alapította a jezsuita rendet és a döntéshozatal máig érvényes művészetét fejlesztette ki. Ignácra jellemző volt, hogy döntési helyzetekkel foglalkozott. Saját döntéseire és hatásaira reflektál, és azokat a folyamatokat, amelyek eközben lezajlanak, tudatosította magában. Nem akart spontán módon vagy hasból dönteni, tapasztalatait rendszerezte és kidolgozta magának a jó döntés kritériumait. A LELKIGYAKORLATOK című központi művében ezeket a nézeteit összefoglalta és módszertanilag kidolgozta. Ezek a "lelki gyakorlatok" kifejezetten arra irányulnak, hogy az embereket elhivatottságuk keresésében segítsék, és döntéseik meghozatalában támogassák.
Fotó: facebook/Ignatian spirituality

Ebből a háttérből világosan látszik, hogy Loyolai Ignác, mint keresztény és szerzetes a döntés művészetét teljesen hitéből és Istenhez fűződő kapcsolatából kiindulva értelmezte. Döntési segítségei mégis segíthetnek mindenkinek: más valláshoz tartozóknak éppúgy, mint ateistáknak. Talán nem minden nézőpont lesz érthető közvetlenül mindenkinek, de irányzatának (feltevésének) központi alapvonalai ugyanakkor mindenki számára járhatóak, elsősorban akkor, ha ezek az alapvető nézetek az Evangélium értékvilágától nem esnek távol. A következőkben álljon itt egy szisztematikus bemutatás a jó döntéshozatal ignáci eljárásmódjának központi kritériumairól és sarkpilléreiről. 

- folytatása következik - 

Johannes Maria Steinke:EINÜBUNG UND WEISUNG Wege zu einer guten Entscheidung Nach Ignatius von Loyola, Geist und Leben,75 (2002-04) 291-297.Fordította: Szerediné Rugási Éva Lektorálta: Dr. Hansel István

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések