Ott vagy, ahol a figyelmed - sorozatunk a hivatásról 3.

Fotó:Colegio Guadalajara Sagrado Corazón
A január 9-i bejegyzésünkben  azt fejtegettük, hogy engedj minél nagyobb csöndet az életedbe, ha rá akarsz érezni Isten veled való tervére.
A csönd és a "jelen időben való élés" nagyon fontos, hiszen Isten csak itt és most tud veled találkozni. Benne van a múltadban, közös jövőt tervez veled, de találkozni csak a jelenben lehet vele.
Lehet, hogy csodálkozol e sorok láttán, hiszen te itt vagy és most vagy itt, nem érted, hogyan lehetne másképp. Fizikailag lehet, hogy jelen vagy, de igazándiból ott vagy, ahol figyelmed van. Lehet, hogy  múltba révedő  tekintettel ábrándozol, vagy éppen gondolatban már a jövő hetedet tervezed. Lehet, hogy egy filmszerű  álomvilágot teremtettél magadban, s annak vagy főszereplője.  Lehet, hogy nem tudod összeszedni figyelmedet, s csapongsz gondolataid és érzelmeid hullámzása között.  Lehet, hogy a mondataid gyakran a következőképp kezdődnek: "Ha majd idősebb leszek/ha befejezem az iskolát/ha elkészül a kerítésem...stb. Érdemes odafigyelned arra, hogy mikor vagy ilyen helyzetben, mivel ilyenkor gyakorlatilag nem éled meg a jelent. 
 A jelenben való élés az érzékeléssel kezdődik. Akkor vagy itt, ha érzed, mi vesz körül. Ha kíváncsi figyelmességgel élsz, akkor érzed a bőrödön az arcodra hulló hópihéket, ízleled a reggeli lekvár zamatát, hagyod, hogy felmelegítse kezedet a teáscsésze, hallod az első villamos csöngetését, érzed a hóvirágok tiszta illatát. Ha reggeli ébredéskor nem borítanak el következő nap tervei, esetleg félelmei, ha nem kezdesz el eszeveszetten rohanni,  hanem megpróbálod "kiszagolni", hogy kifőtt-e már a kávé, hagyod, hogy az arcodhoz érő hidegvíz megborzongasson, falatonként megízleled a reggelidet, akkor a jelenben vagy, magad-nál vagy. Ebben a jelenlétben esélyed lesz arra is, hogy Isten gyengéd jelenlétét megérezd életedben. Ez a csöndben és saját valóságod érzékelésével kezdődik. Nem kell hozzá nagy tudás, csupán érzékeink kíváncsi használata.

Tornya Erika RSCJ

- folyt. köv.-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések