Tippek a döntésekhez



  • Tekints rá álmaidra és vágyaidra. Mire hívnak?
  • Ismerd fel talentumaidat. Miben vagy tehetséges és erős?
  • Kérdezd meg magadtól: hol lehetnék a leghasznosabb? Ahol a világnak szüksége van rád, ott az Isten hívása is.
  • Gondolkozz alternatívákban is! Ne dönts rögtön az első ötleted mellett!
  • Kérj tanácsot.
  • Légy hű magadhoz.
  • Mérlegelj az eszeddel és szíveddel is. Béke tölt el?
  • Dönts! A nem-döntés is egy döntés.
Kép innen: faceboook/Centro Ignaciano de Espiritualidad Mexico

Megjegyzések

  1. Köszönöm szépen a bejegyzést, nagyon jó a kép (is)
    Az első és a harmadik pontban a válaszom lehet nem egyezik egy konkrét dologban.
    Ha azt csinálom amit szeretek, akkor hatékonyabb is vagyok és akkor hasznosabb is? azt gondolom ez így van, vagy csak a lelkiismeretem akarom megnyugtatni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért fontos, hogy a döntés a vágyaid mentén induljon, mert az a döntés jó, ami a realitás mentén születik. A saját valóságodból kell, hogy kiinduljon a döntés! A valóságod pedig nem pusztán a körülményeid, hanem az érdeklődésed, a tehetséged, az érzelmeid is - egyszóval az egész személyiséged.

      Persze ez a modell (mint minden modell) ideális esetre vonatkozik, mindenhez kell kompromisszum (ha éhezik a család, nyilvánvalóan nem azt a munkát várom, amiben a legtehetségesebb vagyok, hanem megragadom az első lehetőséget, ami becsületes és pénzt hoz a konyhára...).

      Ideális esetben nemcsak a racionalitás a döntés alapja, hanem az adottságaid is, hosszútávon sajnos bele lehet keseredni a pusztán "fejből" hozott döntésekbe.

      Mit gondolsz?

      Törlés
  2. Gondolkodom, elmélkedem....már kétszer is elkezdtem választ írni, kétszer léptem túl az eddigi (ön)ismereteimen. Jó, tetszik :-)

    VálaszTörlés
  3. imént olvastam
    James Martin SJ: Jezsuita spiritualitás című könyv ajánlójában

    „Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy amire vágyunk, azt valószínűleg inkább kerülnünk és mellőznünk kellene. De gondoljuk csak meg: vágy nélkül soha nem bújnánk ki reggel az ágyból. Soha nem mertünk volna kilépni a házunk ajtaján. Soha nem olvastunk volna könyvet, és semmi újat nem tanultunk volna. Vágyak nélkül nincs élet, nincs növekedés, nincs változás. A vágy teszi, hogy két ember életet akar adni egy harmadiknak. A vágy teszi, hogy tél végén a krókuszok áttörnek a talajon. A vágy energia, az alkotás és a létrehozás energiája, az élet belső energiája. Ne bánjunk hát mostohán a vágyainkkal!”

    Margaret Silf: Wise Choices (Bölcs döntések)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések