A szíved az iránytű - sorozatunk a hivatásról 2.


A december 5-i bejegyzésünk arról szólt, hogy ha úgy érzed, hogy döntened kell az életedről, akkor figyelj arra, mi hoz a szívedbe békét, mert Isten rólad szóló tervét abban az irányban fogod meglelni, ahol nyugalmat találsz.
Lehet, hogy első olvasásra kicsit furcsa ez az ötlet, hogy a békére figyelj, hiszen vannak, akik szinte még soha nem érezték magukat békésnek. Az élet rohanása közepette mindig van valami tennivaló, ami leköti a figyelmet, mindig van valamilyen bosszantó apróság (például az odaégett pirítós, hangoskodás a szomszédban, a lekésett busz), ami megzavarja a nyugalmat. Mindig van ok az elégedetlenségre, hiszen soha nem lehet örökké mindenkinek megfelelni, és ez eléggé zavaró tud lenni. Kritizálják a munkádat, a főztödet, a megjelenésedet. Arról nem is beszélve, hogy a hangulatok és érzelmek tucatjai  váltakoznak benned napod során. Néha szinte lelki  hullámvasúton érzed magadat! Hát hogyan lehet békét keresni és megtalálni ilyen körülmények között?!
Ha egy kicsit tudatosabban éled napodat és nem csak átrohansz rajta az eseményekkel együtt, hanem odafigyelsz arra, hogyan érzed magadat egy-egy helyzetben, akkor hamar észreveszed, milyen tevékenységek okoznak örömet, és mi hoz békét. Hamar észreveheted, hogy egy tábla csoki elmajszolása milyen békével tölt el, de az nem azt jelenti, hogy Isten akarata az, hogy egész nap csokit egyél ! Azok a tevékenységek  érdekesek, amelyek hosszútávú békét, örömet, megelégedettséget hoznak, nem csupán pillanatnyi „fájdalomcsillapítók”. 

Az, hogy oda tudj figyelni egy-egy helyzetre, azt igényli, hogy légy kicsit lassabb, csöndesebb, talán kicsit passzívabb is. Hagyd, hogy történjenek a dolgok, figyelj oda, érezz bele, ne te akarj mindig irányítani, hanem  engedd meg a történéseket. Kíváncsi figyelemmel légy jelen a saját életedben, keresd a csöndet, ne reagálj mindenre azonnal. Egészen új mélységeket fogsz felfedezni, talán a rajtad lévő elvárások fojtogatása is enyhülni fog.

Tornya Erika RSCJ

-         folytatása következik -

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések