Szánj időt magadra, hogy életed legyen

Az alábbi címmel írt könyvet Nother Wolf OSB egykori bencés prímás apát, aki 16 éven keresztül töltötte be ezt a szolgálatot. Ezalatt az idő alatt sokszor többet kellett utaznia hivatalból mint egy nagyvállalat vezetőjének. Saját tapasztalatai alapján írta ezt a könyvet, melyből most néhány részletet olvashattok. Mai rohanós, "soha semmire sincs időm"-világunkban életmentő lehet, ha megfogadjuk néhány tanácsát.

 Örömre születtünk. A teljességről és a teljesség fölött érzett örömről szól az élet. Jézus mondta: "Azt akarom, hogy az életük bőségben legyen - és ezáltal örömük teljes legyen." Valódi örömöt jelent ez, és nem a reklámokban ígért látszólagos örömöt.
Ahhoz, hogy örömöt találj az életben, el kell fogadnod az életet olyannak, amilyen. Az élet véges. Az emberek pedig nem tökéletesek. 
A végességünkre való emlékezéssel felismerhetjük, mi az igazán lényeges és időtálló az életünkben. Ez a fajta tudatosság távolságvételre tanít, hogy ne gabalyodjunk túlzottan bele felszínes és lényegtelen dolgokba.
Az állandó rohanás, az élmények hajhászása az attól való félelemből fakad, hogy nem tudunk eleget kihozni az életből.
Sokaknak nehézséget jelent, hogy egyensúlyt találjanak a munka és az élet között, és nem marad idő arra, amit nyugalomnak mondunk, s amely nem azonos a szabadidővel. A nyugalom az az idő, amikor a saját örömömre tevékenykedhetek. 

Sok ember nem tapasztalja meg a napszakok közötti különbséget, mert egyhuzamban, szünet nélkül végiggürcöli a napot, majd kimerülve megy haza este, és már csak összeesni tud a fáradtságtól. Mindennek megvan a maga ideje, és meg kell tapasztalnunk, meg kell élnünk az idő különböző minőségeit.
Létezik a gyors tempó, a lassú tempó és a megállás. A megpihenés és a szünet nem ellentéte a sebességnek. A szünet éltető kapocs, a szabad tér két különböző gyorsaság, különböző tevékenység között. A szünet nem semmittevés, hanem saját minősége van, mely hozzátartozik az élet ritmusához.A zenében a szünet olyan elem, amely szabályoz, de ugyanakkor valóságosan teremt is.

Részletek: Notker Wolf OSB: Szánk időt magadra, hogy életed legyen (Szent Mauríciusz Monostor, Bakonybél  és L'Harmattan, Bp. 2017)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések