Ima az éhezés megszüntetéséért II.


II. Szentírás

Mert hasonló a mennyek országa a házigazdához, aki korán reggel kiment munkásokat fogadni a szőlőjébe. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, elküldte őket a szőlőjébe. Amikor a harmadik óra körül is kiment, látott másokat ott ácsorogni tétlenül a piactéren. Azt mondta nekik: ‘Menjetek ki ti is a szőlőbe, és ami igazságos, megadom majd nektek.’ Azok elmentek. Azután a hatodik és a kilencedik óra körül ismét kiment és ugyanígy tett. Mikor a tizenegyedik óra körül kiment és megint talált ott ácsorgókat, azt mondta nekik: ‘Miért álltok itt egész nap tétlenül?’ Azt felelték neki: ‘Mert senki sem fogadott fel minket.’ Erre azt mondta nekik: ‘Menjetek ki ti is a szőlőbe.’
Amikor beesteledett, a szőlő ura így szólt intézőjéhez: Hívd a munkásokat, és add ki nekik a bérüket, kezdve az utolsóktól az elsőkig. Jöttek azok, akik a tizenegyedik óra körül kezdtek, és kaptak egy-egy dénárt. Mikor az elsők sorra kerültek, azt gondolták, hogy többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor megkapták, zúgolódni kezdtek a gazda ellen: ‘Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak, és egyformán kezelted őket velünk, akik viseltük a nap terhéés hevét. Ő azonban így válaszolt az egyiküknek: ‘Barátom! Nem vagyok hozzád igazságtalan. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? Fogd, ami a tiéd, és menj! Én ennek az utolsónak is annyit akarok adni, mint neked. Vagy nem szabad azt tennem az enyémmel, amit akarok? Rossz szemmel nézed talán, hogy én jó vagyok?’Így lesznek az utolsókból elsőés az elsőkből utolsók.«” (Mt20,1-16)

Reflexió: 

Ételünk és bérünk a földből származik. Bár a Föld nem ad pénzt, de adományai ellátnak minket mindazzal, ami az élethez szükséges.

Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a Földre. A Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) elkötelezett az élelmiszereket biztosító vidék iránt. Úgy tűnik, hogy mivel a városokban nagy piacok és hatalmas bevásárlóhelyek vannak, az ott lakók nem tudják, hogy honnan származik az élelmiszer, és hogy aki nem ott él, honnan szerzi azt meg.  A vidék szükséges ahhoz, hogy nagyvárosaink túlélhessenek, ezért sem engedhetjük meg, hogy ne beszéljünk az éhezésről és annak felszámolásáról. 
A világ lakosainak 40%-a vidéken él, és a nagy részük (80%) mélyszegénységben. Ha a vidéki népességet segítenék a befektetők, akkor a szegénységgel, éhezéssel és alultápláltsággal kapcsolatos problémák nagy mértékben csökkennének a világon. 
Az IFAD szerint pl. a szubszaharai Afrikában a mezőgazdasági ágazatba való befektetés 11-szer hatékonyabb, mint egy másik ágazatba történő befektetés. Miért? Mert a kisgazdaságok
munkahelyeket biztosítanak a szakképzetlen munkavállalók számára. A kis családi vállalkozások jövedelmet termelnek a vidéki közösségekben, és ösztönzik a vidéki gazdaságot, hozzájárulva ezzel a békéhez és a biztonsághoz.
Sőt nem felejtkezhetünk el az őslakosok földjükhöz való kötődéséről, akiktől mi is származunk. Ahhoz, hogy a társadalom növekedjen, az alapoktól kell elindulni: munka, élelmiszer, állatállomány, család. Minden társadalomnak erős a kapcsolata a Földdel. Ne felejtkezzünk el erről, amikor az éhezést meg akarjuk szüntetni.

Vetés (klikk ide)
III. Szentírás

"Menjetek és hirdessétek: ‘Elközelgett a mennyek országa!’ Gyógyítsatok betegeket, támasszatok föl halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen adjátok! Ne legyen se aranyatok, se ezüstötök, sem rézpénz az övetekben, sem úti tarisznyátok, se két ingetek, se sarutok, se bototok! Méltó ugyanis a munkás az eledelére."

Otthonról is segíthetünk az éhínség megszüntetésében, legalább azzal, hogy nem veszünk többet a szükségesnél és nem pocsékolunk, mert ezekkel szintén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy mások éhezzenek. Elkezdhetünk figyelni arra, hogy mit veszünk meg, és mi az, amit végül kidobunk. Arra is gondolhatunk, hogy egyes területeken a komposztálás ideális ahhoz, hogy termékenyebbé tegyük a talajt. Emellett természetesen több millió tipp és gyakorlat van az ökológiai lábnyom és a szerves hulladék csökkentésére, amik segíthetnek nekünk következetesebbnek lenni vásárlásaink során és felfigyelni arra, amit pl. ingyen kapunk. 
Az "első világban" élve megvannak a szegénység megszüntetéséhez szükséges anyagi erőforrásaink. A marketing, a szupermarketek és az új technológiák korában élünk. Használjuk ezeket arra, hogy létrehozzunk egy olyan utat, amely felelősségteljes és hatékony fogyasztással megszünteti a szegénységet.

(Fordította: Heim Kata rscj)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések